Archívne

Cena 8,00 €
skladom
Cena 7,00 €
skladom
Cena 10,00 €
skladom

Úvod » Ovocné víno

Ovocné víno

ROZVOZ VÍNA | RÝCHLA OBJEDNÁVKA


Vinárstvo:
Odroda:
Cukor:
Farba:
Ročník:
Balenie:
 

Cena 4,00 €

skladom


 

Cena 4,00 €

skladom


 

Cena 4,50 €

skladom




 

Cena 7,00 €

skladom


 

Cena 7,00 €

skladom


 

Cena 8,00 €

skladom

Ovocné víno

Ovocné víno je čoraz obľúbenejší alkoholický nápoj - vzniká kvasením šťavy z rôznych druhov ovocia. Na jeho narastajúcu popularitu reagujú aj mnohé slovenské vinárstva a rozširujú svoju ponuku aj o tento druh vín.

Pre výrobu ovocného vína sú potrebné vyzreté a zdravé plody, ktoré sa rozdrvia a vylisuje sa z nich šťava. Tá sa zmieša s vodou, sacharózou a prípadne aj kyselinou citrónovou v takom pomere, aby sa obsah kyselín a cukrov priblížil révovému muštu. Tekutina sa naleje do vhodnej nádoby, opatrenej kvasnou zátkou a naočkuje ušľachtilými kvasinkami. Víno sa môže piť v štádiu burčiaku, prípadne sa po ukončení silného varu stočí, ošetrí disiričitanom draselným. Pre dlhšie skladovanie sa odporúča pasterizácia. Rovnako ako víno z hrozna sa dá aj ovocné víno využiť na prípravu punču, vermutu, sektu alebo sa z neho páli pálenka.

K výrobe ovocného vína sa používajú plody ako višne, jablká, červené alebo čierne ríbezle, čerešne, egreše, čučoriedky, černice, slivky, jahody, maliny, plody moruše, arónia čiernoplodá, šípky, ale aj kvety bazy či púpavy alebo stonky rebarbory. V tropických krajinách vyrábajú aj banánové, pomarančové, ananásové víno alebo ovocné víno z liči. Do vína je možné pre vylepšenie pridať tiež med, rôzne bylinky a korenie.

Medovina

Medovina, medovica alebo (nárečovo) medovec je kvasený nízkoalkoholický nápoj z medového roztoku.

Tradičná medovina je čistá prírodná medovina, vyrobená len z medu a vody bez prídavku ďalších príchutí. V chuti a vôni prevláda med, z ktorého je medovina vyrobená. Je to najcennejší druh medoviny, keďže je najprirodzenejšia bez vedľajších chutí a prímesí a prípadné jej nedostatky sa nedajú zakryť bylinami, koreninami, šťavami či sirupmi. Zvyčajne je aj najdrahšia a medzi znalcami vín najuznávanejšia.

Medovinu pripravovali už v starovekom Egypte, Grécku a Ríme. Rovnako sa vyskytovala u Keltov a Slovanov a Germánov. Nápoj, ktorý Slovania pripravovali, nemal dlhú trvanlivosť. Správy z 9. - 11. storočia medovinu označujú za typický slovanský nápoj, ktorý mal využitie pri obradoch aj každodennom živote. Na juhu a časti stredného Slovenska niektoré obce odvádzali poddanské dávky v medovine. 

Kontakt

Vinotéka Kolár

Adresa: Zvončín 205

PSČ: Zvončín 91901

Email: vinotekakolar@gmail.com

Telefón: +421915505018 | +421915453006

MDZjNzQ5MD