Archívne
Úvod » Červené víno
ROZVOZ VÍNA | RÝCHLA OBJEDNÁVKA
Červené víno
Červené víno sa vyrába výlučne z modrých odrôd hrozna. Rmut sa necháva niekoľko dní pred lisovaním nakvášať na šupkách, pri čom dochádza vylúhovaniu farbiva, ktoré dáva rmutu typickú farbu. Vďaka kontaktu so šupkami sa uvoľní nielen farbivo, ale aj ďalšie žiaduce látky ako napríklad triesloviny.
Na Slovensku spotreba červeného vína zaostáva za spotrebou vína bieleho. Pestovanými odrodami viniča sú u nás hlavne: Alibernet, André, Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Dunaj, Frankovka modrá, Merlot, Modrý Portugal, Neronet, Pinot Noir (Rulandské modré), Svätovavrinecké a Zweigeltrebe.
Už dlhšie sa traduje, že víno, predovšetkým to červené, je jeden z najmenej škodlivých alkoholických nápojov. Má najmenej kalórií, a naopak – veľa zdravotných prínosov:
- tlmí zápaly, má antibakteriálne a antivírusové účinky – pre vysoký obsah flavonoidov (antioxidanty),
- chráni pred depresiami, ochoreniami srdca, reguluje krvný tlak a hladinu cholesterolu.
- podľa niektorých výskumov je dobrou prevenciou osteoporózy a trombózy,
- pôsobí proti niektorým druhom vírusových ochorení, vrátane herpesu,
- významne reguluje tvorbu jedovatých plynov v žalúdku, aby sa nevstrebávali do krvi,
- tlmí aj hnačku,
- urýchľuje tvorbu červených krviniek,
- regeneruje unavené oči,
- posilňuje nervovú sústavu.
Vinotéka Kolár
Zvončín 205
Zvončín 91901
vinotekakolar@gmail.com
+421915505018 | +421915453006
Vytvorené systémom www.webareal.sk